Maske çeşitleri ve kullanımı konusunda dikkat edilecek hususlar. Cerrrahi ve Ventilli-Ventilsiz N95 maskelerin özellikleri nelerdir? Maskeler bizleri fiziksel ve kimyasal partiküllerden ne kadar koruyabiliyor?
Maskeler kullanım alanına göre 2 çeşit olarak sınıflandırılırlar. Bunlar cerrahi ve solunum maskleridir. Solunum maskeleri de ventilli ve ventilsiz olarak farklı amaçlara yönelik üretilmektedirler.
Cerrahi Maskeler ameliyathaneler veya benzer tıbbi ortamlarda sağlık çalışanlarının kullandığı maskelerdir. TSE-EN 14236 standardına göre üretilirler. Cerrahi maskeler ayrıca Grip, tüberküloz, COVID-19 vb solunum yolu hastalığı olanlar tarafından da kullanılmaktadır. 2 yada 3 katlı olarak kağıt veya kumaştan üretilirler. Tek kullanımlık olup, tekrar kullanılmazlar. Cerrahi maskelerin kullanım sonrası kesinlikle sokaklara atılmaması, naylon poşete konularak çöp kutularına atılması gerekmektedir.
Solunum maskeleri ventilli ve ventilsiz olmak üzere 2 çeşittir.
Ventilli Solunum Maskesi: Ventilli maskelerin üzerinde nefes alırken kapanan, nefes verirken açılan valf mevcuttur. Bu sayede sıcak ve nemli hava dışarı atılarak çalışan kişinin daha rahat nefes almasını sağlar. Ventilli maskele daha ziyade tozlu ortamlarda çalışan veya bu toza aşırı hassasiyeti olan kişiler tarafından kullanılır. Ventill maskeler filtreleme yapmadan nefesi dışarı verdiğinden dolayı solunum hastalığı olanların kullanımında hastalığı başkalarına bulaştırmamak için üzerine mutlaka cerrahi maske takılarak kullanılması gerekir.
Ventilsiz Solunum Maskesi: N95 ya da FFPII, FFPIII gibi adlarla da anılırlar. Havadaki toz gibi küçük partiküllerin, bakteri veya virüslerin en az %95’ini tutan maskelerdir. Biyolojik, kimyasal ve fiziksel riskler için kullanılırlar. Daha ziyade solunum hastalığı olanlar ile sağlık sağlık çalışanları tarafından özel durumlarda kullanılmak için üretilir. Covid-19 gibi yüksek bulaşıcı hastalığı olan bireylerin muayenesi, kalp masajı, yoğun bakım tedavileri gibi yüksek riskli işlemler için sağlık çalışanlarının kullandığı maskelerdir.
Maskelerin Virüsten Koruma Yüzdeleri yazımızı okumak için tıkalyınız…
BAŞVURU
03 Haziran 2023BAŞVURU
03 Haziran 2023BAŞVURU
03 Haziran 2023GENEL
03 Haziran 2023SIK SORULAN SORULAR
03 Haziran 2023GENEL
03 Haziran 2023BİLGİ MAKALELERİ
03 Haziran 2023BİLGİ MAKALELERİ
03 Haziran 2023İLAN
03 Haziran 2023İLAN
03 Haziran 2023