Koronavirüs hastalığına yakananlar ikinci defa virüsten hastalanabilir mi? Son günlerde merak edilen bu soruya Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara cevap verdi.
KARA’YA GÖRE İKİNCİ DEFA HASTALANMA OLASILIĞI DÜŞÜK
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, bazı corona virüs hastalarının iyileştikten sonra yeniden hastalığa yakalanma riski ile ilgili bu konuda herhangi bir bilimsel yayın olmadığını söyledi. Prof. Dr. Kara, “Hastalanan bir kişinin ikinci defa hastalanma olasılığı çok düşük ve o ihtimal şu anda biraz uzak görünüyor” ifadelerini kullandı.
GÜNEY KORE’DE VİRÜSTEN İYİLEŞTİKTEN SONRA POZİTİF ÇIKAN HASTALAR SORULDU
Prof. Dr. Ateş Kara, Güney Kore’de 116 koronavirüs hastasının iyileştikten sonra test sonuçlarının tekrar pozitif çıkmasıyla ilgili bilimsel bir açıklamanın yapılmadığını, kesin bilgi olmadığı için birkaç olasılığın değerlendirmeye alınabileceğini söyledi.
Koronavirüsün hücrelerin içine yerleşerek hasar verdiğini, hasarlı hücrelerin zamanla vücuttan atıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Kara, “Bu atılım bazı durumlarda uzun süre devam edebilir. Mesela kişi hastalanır, akciğerinde hasara neden olur, hastanede hatta yoğun bakımda yatışı gerekir; ama iyileşir ve taburcu olur. Bu dönemde işte akciğerinde tek tük kalan hasarlı hücreler zaman içerisinde yavaş yavaş atılırlar. Belki biz onları fark ediyoruz. Çünkü bizim yaptığımız test orada virüsün bir parçası var mı yok mu diye bakıyor” diye konuştu.
VİRÜSÜN DÖKÜLEN PARÇALARINI YAKALIYOR OLABİLİRİZ
Prof. Dr. Kara, iyileşip hastaneden taburcu olan hastaların evinde 14 gün kendilerini izole etmelerini istediklerini belirtirken, testin tekrar pozitif çıkmasının muhtemel diğer nedenlerini şöyle sıraladı:
“Bir ikinci olasılık da bu kişiler belki de ilaç aldıkları, tedavi aldıkları için, belki de vücutları istenilen oranda cevap vermediği için, virüsü ikinci defa alıp da tekrar hastalanıyor olabilirler, bu ihtimal çok çok düşük. Bir üçüncü ihtimal de acaba virüs vücutta sessiz kalıyor, mesela bizim dudak uçuğu virüsümüz öyledir. Corona virüsün normalde böyle bir özelliği yok; ama bir dönem için vücutta sessiz kalıyor, önce hastalığa neden oluyor, sonra bir dönem biraz sessiz kalıyor, sonrasında da tekrar aktive olarak, kafasını kaldırıp hastalığa neden olabilir mi? Bu olasılıksa bence en düşüğü. Tablo tam olarak nedir? Öncesinde hastalanıp tamamen iyileşenler tekrar mı hastalanıyorlar? Yoksa hastalandı, iyileşti ve genel durumu iyiyken mi bu virüs görünüyor? O bilgileri kazandıkça bunu değerlendirmek lazım. Ama benim şu andaki tahminim, daha ziyade bu virüsün dökülen parçalarını biz yakalıyoruz şeklinde.”
JAPONYA’DA DA İKİNCİ KEZ POZİTİF ÇIKAN HASTALAR OLDU
Japonya’da korona virüsü teşhisi konduktan sonra tedavi edilen ve negatif sonuç veren kadın hastada taburcu edildikten sonra ikinci kez virüse rastlandığı açıklanmıştı. Patrick Vallance ve Başbakan Boris Johnson’ın sağlık konularındaki başdanışmanı Prof. Chris Whitty, bazı kişilerin ikinci kez enfeksiyon hastalıklarına yakalanabildiğini ancak bunun nadir görülen bir durum olduğunu söyledi.
Enfekte olan kişilerin virüse karşı antikor geliştirmesi nedeniyle aynı virüse yakalanma ihtimalinin düşük olduğunu kaydeden uzmanlar, vücudu yeterli antikor geliştirmeyen bireylerin ise yeniden enfekte olmaya eğilimli olabileceğini belirtti.
BAŞVURU
24 Eylül 2023BAŞVURU
24 Eylül 2023BAŞVURU
24 Eylül 2023GENEL
24 Eylül 2023SIK SORULAN SORULAR
24 Eylül 2023GENEL
24 Eylül 2023BİLGİ MAKALELERİ
24 Eylül 2023BİLGİ MAKALELERİ
24 Eylül 2023İLAN
24 Eylül 2023İLAN
24 Eylül 2023