Ramazan orucu sahura kalkmadan tutulur mu? Sahura kalkmak şart mı? Sahur yemeğinin sevabı varmı? Dinimizdeki yeri ve önemi nedir? Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı sahurla ilgili merak edilenleri cevapladı.
Sahur Yemeği Nedir?
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir.
Sahura Kalkmak Şart mı?
Ramazan orucunu tutmadan önce yemek yiyebilmek için Sahura kalkmak orucun bir şartı değildir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).
Sahur yemeğinin dindeki önemi nedir, sevabı var mı?
Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).
Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.
GENEL
24 gün önceSIK SORULAN SORULAR
25 gün önceGENEL
27 gün önceEĞİTİM
24 Ocak 2021BİLGİ MAKALELERİ
24 Ocak 2021BİLGİ MAKALELERİ
24 Ocak 2021İLAN
24 Ocak 2021