DOLAR 32,5430 0.15%
EURO 35,0055 -0.11%
ALTIN 2.438,200,10
BITCOIN 21010680,75%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sözleşmeli Öğretmenlik Kaç Yıl Sürecek ?

ABONE OL
3 Eylül 2020 05:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Sözleşmeli Öğretmenlik kaç yıl devam eder? 2017-2018 Eğitim – Öğretim döneminde de açılır mı ? Haberin devamı içinn Tıklayınız…


Sosyal medya hesaplarımızdan gelen sorular belli konular üzerinde yoğunlaştıkça herkese tek tek cevap vermek yerine bu konular hakkında genel bilgilendirme makaleleri yazma ihtiyacı duyuyoruz.

Sorulan sorulardan birisi de Sözleşmeli öğretmenliğin ilerleyen yıllarda da devam edip etmeyeceği yönünde.

TBMM, bir yönetmelik çıkararak, öncelikle kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında istihdam edilecek sözleşmeli öğretmenlere ilişkin usul ve esasları düzenledi. Burada dikkat çeken 4+2 yıl şartı.

Sözleşmeli öğretmenlik, belli dönemlerde ihtiyaç doğrultusunda çalıştırılan bir sistem. 4 yıldır kullanılmıyordu. Doğu’da bir türlü kapatılamayan öğretmen açığı 4+2 yıl şartlı kadroya geçirme vaadiyle çözüme kavuşturulmak isteniyor. Bu yıl öğretmenleri doğu da tutabilmek için çeşitli katı hükümlerle denemesi yapılacak. Eğer sistem işlerse önümüzdeki yıllarda da devam ettirirler. Şuan için, şu tarihe kadar devam eder diyebilmek çok zor. Fakat yapılan hamlelere bakacak olursak 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı için de aynı sistemin devam edeceğini söylemek çok zor değil.

Peki, “sözleşmeli öğretmenlik geldiğinde Ücretli Öğretmenlik bitecek mi” diye sorabilirsiniz. Bunun cevabını daha önce bir makalemizde de paylaştığımız aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.

Ücretli Öğretmenlikten Neden Vazgeçilmiyor?

Burada şunu iyi belirtmek gerekiyor; Ücretli Öğretmenlik devletin okullarda varolan öğretmen açığını kapatmak için geliştirdiği bir sistemdir. Normal bir öğretmenin devlete maliyeti 4000 TL civarındayken bir Ücretli Öğretmenin maliyeti 1500 TL civarındadır. Devlet neden kadro açığını kapatmıyor sorusunun cevabı aslında burada yatıyor. Aradaki farkın bütçe hesapları yaparken ne kadar etkili olduğunu tahmin edebilirsiniz. Yükü neredeyse üç kat az olan bir sistemden devlet vazgeçmek istemiyor. Bütçe dengesinde önemli bir kalem olarak görüyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
BitcoinFiyat.Net, Bitcoin ve Kripto Para Haberleri


HIZLI YORUM YAP