Doğum izni (iş görmezlik ödeneği) nedir? Doğum parası şartları nelerdir? Ücretli Öğretmenler Doğum izni Parası alabilir mi? 2016 yılına göre Merak edilen bu soruların cevaplarını öğrenmek için Tıklayınız…
Sıkça Merak edilen sorulardan birisi olan “Ücretli Öğretmen Doğum İzni Parası Alabilir mi?” sorusu üzerine genel bir bilgilendirme yapmak amacıyla edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.
DOĞUM İZNİ NEDİR?
Çalışan kadının hamile kalması ile sahip olduğu haklardandır.
- Doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftadır.
- Hamile çalışanın sağlık durumuna göre bu süreler tabip tarafından uzatılabilir.
- Doğumun gerçekleşmesi halinde babanın da 10 günlük babalık izni vardır.
- Annenin ölümü halinde memur olan babaya, isteği
halinde anneye tanınan izin hakkı verilir.
DOĞUM İZNİNİ KİMLER KULLANABİLİR?
Çalışan hamile kadınlar.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN’in DOĞUM İZNİ ŞARTLARI NELERDİR?
Ücretli öğretmenlerin doğum izni kullanmalarına engel yoktur. Ancak bu izin rapor alınarak kullanılabilir. Raporlu izinden ve doğum parasından (iş görmezlik ödeneği) yararlanabilmeleri, ödenen prim gün sayısına göre belirlenmektedir. İş görmezlik parası için doğumun olduğu tarihte toplam 90 gün ve üzeri prim gün sayısı (ödenen prim) olması gerekir. Buda 1 yıl içerisinde SSK’lı olarak çalışılan aylık çalışma saatlerinin toplamının 7,5’a bölümü ile bulunur.
Doğum yaptığında SSK’lı olan ücretli öğretmen doğum izni parasını alabilir.
- Ücretli öğretmenin SSK ile ilişiği kesilmiş ise, doğum izni parasını alabilmesi için ilişik kesildikten sonraki 9 gün içerisinde doğum yapmış olması gerekir.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN DOĞUM İZNİ KULLANABİLİR Mİ?
Ücretli öğretmen rapor alarak doğum izni kullanabilir.
Ücretli öğretmenin 1 yıl içerisinde SSK’lı olarak çalışılan aylık çalışma saatlerinin toplamının 7,5’a bölümü, doğumdan önceki son bir yıl içerisinde toplam 90 gün ve üzeri ise hem rapor hem de doğum parası alabilir, 90 günün altında ise sadece rapor alabilir.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN EMZİRME İZNİ KULLANABİLİR Mİ?
Doğum yapan ücretli öğretmen süt izni de kullanabilir fakat süt izni kullandıkları saatler için ücret alamazlar.
Bu bilgilerin bir bölümü ALO 170’den elde edilmiştir.
Ben de ücretli öğretmenlik yapıyorum. Mayıs 29 normal doğum zamanım. Mayısın başında ayrıldığım takdirde 90 iş günü dolmuş oluyo ne zaman ayrılırsam doğum parasını hakederim
Doktor raporu ile 37. Haftaya kadar calisabilirsin en fazla. Normalde 32. Haftadan sonra is goremez raporu alman gerekiyor. Doktor bir sakinca gormezse 37. Haftasina kadar calisabilir raporu verir ve bu sartlar altinda 37. Haftaya kadar calisabilirsin.
Benim eşim dogum raporu aldıktan 10 gün sonra işten cıkarıldı kontenjan acılması İcin biz sadece 10 günlük Bi ücret alabildik diger ücreti alabilirmiyiz
Ben mart ayinda hamile kaldim ve ucretli ogretmenim dogum 2019 aralik ayaina denk gelicek sigortaya tekrat giris cikis yapilmis olmasi bu dogum parasi izni bunlar faydalanmama engelmidir
Ucretli ogretmenin sgk parasindan yararlanmasi icin 32 de ayrilmasi lazim, 37 ye kadar çalışırsa o parayi alamaz diye duydum. Dogru mudur?
Parayi alabildiniz mi
Ben ücretli öğretmenlik yapıyorum doğumum mayısın sonunda doğum parası için raporumu nereye vermem lazım acil döner misiniz?