Ücretli öğretmenler Koronavirüs tatilinde maaş alacak mı merak konusu. Milli Eğitim Bakanı yaptığı basın açıklamasının sonunda tatil sürecinde Ücretli Öğretmenleri madur etmemeye çalışacağız dedi. Şimdi ne olacak? Ücretli öğretmenin maaşı kesilecek mi kesilmeyecek mi?
Kadrolu ve Sözleşmeli Öğretmenlere Tatilde 15 saat Ek Ders Ücreti Ödenecek
Ücretli öğretmenler, kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler ile öğrenciler gibi 2 hafta boyunca okula gitmeyecekler. Bu süreçte öğretmenlerin maaş alıp alamayacakları tartışılırken Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle “Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar” doğrultusunda kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlere 2 haftalık tatilin son haftası (uzaktan eğitim dönemi) için 15 ek ders saat ücreti ödeneceğini kararı alındı. Karar metninde geçen cümle şu şekilde:
“Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre yaptıkları meslekle ilgili çalışına sürelerinde bir öğretim yılında dört haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.”
Yapılan açıklama ücretli öğretmenleri kapsamıyor. İşin bir diğer tarafı ise tatilin 2 hafta ile sınırlı kalıp kalmayacağı. Okulların ve devlet kuruluşlarının tatil edilmesi, spor, konser vb organizasyonlarının iptal haberleri sonrası ülkemizde tatil sürecinin 2 haftayı geçmesi kimseyi şaşırtmayacaktır.
Okulların 5 hafta tatil kaldığını hayal etsek, bu 5 hafta boyunca ücretli öğretmenler hariç diğer tüm öğretmenler ücret alacak, ücretli öğretmenler aç mı kalacaklar? Ücretli öğretmenlerin hakları artık iyileştirilmeli. Konuyla ilgili yazımıza “www.ucretliogretmenlik.net/ucretli-ogretmenin-haklarinda-iyilestirme-yapilmali” bağlantısından bakabilirsiniz.
190 bin kişi okullar tatil olduğu için Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararıyla derslere giremiyorlar, derslere giremedikleri için de ücret alamıyorlar. Bizim süratle parlamentoda 190 bin öğretmenimizin sorununu çözmemiz lazım. İvedilikle kanun teklifi gelmeli, parlamentodan geçmeli, 190 bin kişi derslere giremediği için ücret alamayacak ve bunların hakkı bir şekilde teslim edilmeli.
Yıllardır dile getirdiğimiz ancak çözülmeyen ücretli öğretmenlik sorunu bir kez de bu tatil kararıyla karşımıza çıktı. Eğitimde süreklilik açısından probleme neden olan sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin kesin olarak reddedilmesi gerekir. Şu an en ağır koşullarda çalışan arkadaşlarımız ücretli öğretmen arkadaşlarımız. İş güvenceleri ve hayat boyu emekli olma hakları bulunmayan, sadece ders saat ücreti aldıkları için büyük çoğunluğu asgari ücretin altında çalışan ve tatillerde ücret almayan bu öğretmenler alınan kararla daha da mağdur olacaklar. Bakan mağdur olmayacaklarını ifade etti. Şimdi bu sorumluluklarını yerine getirmeli. Yapılması gereken tatil öncesi planlandığı şekilde öğretmenlerin ücretlerinin ödenmesi. Koronavirüsle ilgili yaşanan sürecin sorumlusu arkadaşlarımız değil, ağır koşulları olan ücretli öğretmenlik gibi bir durumla karşı karşıya kalmak da onların sorunu değil.
Platform; bazı rehabilitasyon merkezlerindeki kurum yöneticilerinin çeşitli söylemlerinin tedirginliğe neden olduğunu belirtti.
Platformdan yapılan açıklamada belirsizliğin giderilmesi için bakanlıktan şu soruların cevapları istendi:
♦ 16-30 Mart 2020 tarihlerinde izinli sayılan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde çalışanların maaşlarında herhangi bir kesinti yapılacak mı?
♦ 16-30 Mart 2020 tarihlerindeki izin, çalışanların yıllık izinlerini etkileyecek mi?
♦ Planlanan telafi dersleriyle ilgili çalışanlara fazla mesai yaptırılacak mı? Ek ücret ödenecek mi?
Olağanüstü koronavirüs (Covid-19) tatil kararının ardında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ücretli öğretmenlerin mağdur edilmeyeceğini canlı yayında okulların tatil edileceği açıklamasının son bölümünde ifade etti. Bu açıklamaya rağmen ücretli öğretmenin maaş mağduriyeti ile ilgili henüz atılmış olumlu bir adım yok.
Toplu Sözleşme Maddesi:
Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller
Madde 2: “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.”
Ders ve Ek Ders Görevi ile İlgili Hükümler
Ek ders görevi
Madde 6 (3): “Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde bir öğretim yılında dört haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.”
denilmektedir.
Yukarıda açıkca yazılan; yapılan ilk Toplu Sözleşme maddesi ile Ders ve Ek Ders ile ilgili Hükümler başlığı altındaki ilgili madde çerçevesinde Yönetici ve (sözleşmeli ve kadrolu) Öğretmenlere, Milli Bayramlarda ve Bakanlık yada Valilik herhangi bir sebeple okulları tatil ettiğinde (salgın, doğal afet vb) ek ders ücreti ödenir.
Yukarıdaki belirtilen, ek ders ücretiyle ilgili hükümler bir çok ücretli öğretmen tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Toplu Sözleşme Hükümleri sözleşmeli ve kadrolu öğretmenleri kapsamaktadır. Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlere tatilin ikinci haftası için verilecek olan 15 saat ek ders ücreti de bu hükümler çerçevesinde verilecektir. Ücretli öğretmenler, MEB öğretmeni olmadıkları için bu haktan yararlanamamaktadır. Bundan dolayı Koronavirüs (Kovid-19) tatilinde Ücretli Öğretmenlerin Ek Ders Ücreti kesilir! Mevzuata göre bu süreç boyunca ücretli öğretmenlere maaş ödemesi yapılamaz!
Temennimiz, Milli Eğitim Bakanı Fahrettin Koca’nın sarf ettiği sözü gerçekleştirerek ücretli öğretmenler için mağduriyetin giderilmesidir.
BAŞVURU
24 Eylül 2023BAŞVURU
24 Eylül 2023BAŞVURU
24 Eylül 2023GENEL
24 Eylül 2023SIK SORULAN SORULAR
24 Eylül 2023GENEL
24 Eylül 2023BİLGİ MAKALELERİ
24 Eylül 2023BİLGİ MAKALELERİ
24 Eylül 2023İLAN
24 Eylül 2023İLAN
24 Eylül 2023