Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Oryantasyon Programı” kapsamında, yurt dışında görev alacak yeni eğitim elçileriyle buluştu. Bakan Tekin, yaptığı konuşmada Bakanlığın kurumsal düzenlemelerden pedagojik yeniliklere, yapısal reformlardan eğitim teknolojilerine kadar pek çok alanda tarihinin en yoğun ve hareketli dönemlerinden birini yaşadığını ifade etti.
Yurt Dışı Görevlendirme ve Eğitim Ağı
Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenlerin, Türkiye’nin itibarını ve onurunu temsil eden birer “elçi” görevi üstleneceklerini vurgulayan Tekin, öğretmenlerin Balkanlar’dan Türkistan’a, Körfez Bölgesi’nden Kuzey ve Orta Afrika’ya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Suriye’ye kadar geniş bir coğrafyada eğitim ağını güçlendireceğini belirtti. Bu kapsamda, öğretmenlerin görevlendirileceği ülkelerde Türk kültürünü ve değerlerini tanıtmak, eğitim işbirliğini güçlendirmek ve öğrencilerin yabancı dil öğrenimini desteklemek gibi önemli görevleri olacak.
Eğitimde Kalite ve Başarı
Öğretmenlerin Türkiye’deki başarılı çalışmalarına atıfta bulunan Bakan Tekin, “Bu konuda çok başarılı işler yapacağınıza yüzde yüz eminim. Size olan güvenimiz, inancımız tam.” ifadeleriyle görevlerinde başarılar diledi. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin yurt dışı görevlendirmesi sırasında karşılaşabilecekleri sorunlara karşı destek olmak ve eğitim kalitesini artırmak amacıyla çeşitli programlar ve projeler yürütüyor. Bu çerçevede, öğretmenlerin pedagojik ve teknolojik yetkinliklerini geliştirmek, öğrenci merkezli eğitim uygulamalarına yön vermek ve uluslararası işbirliğini artırmak hedefleniyor.
Milli Eğitim Bakanlığının yurt dışı görevlendirmelerine ilişkin yasal mevzuat ve düzenlemelere göre, öğretmenlerin görevlendirileceği ülkelerde görev süreleri, ücretleri, sosyal hakları ve diğer koşulları belirleniyor. Örneğin, 23 Mart-27 Mart 2020 ve 28 Mart-30 Nisan 2020 tarihleri arasındaki öğretmen ve idarecilere ödenecek ve ödenmeyecek ek ders ücretleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yürütülüyor.