LGS tercih maratonu tüm hızıyla sürerken, tatil bölgelerindeki okullarda ‘onay’ krizi baş gösterdi. Fiziki imza zorunluluğu nedeniyle okullara akın eden veliler ile öğretmenler karşı karşıya geliyor. Eğitimciler ise dijital onay sistemine geçilmesini talep ediyor.
LGS Tercih Süreci ve Tatil Bölgeleri
13 Temmuz’da başlayan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih süreci son sürat devam ediyor. Bugün, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla ilan edilen resmi tatil nedeniyle okullar kapalı olsa da, tercih merkezlerindeki hareketlilik tatil öncesi ve sonrası zirve yapmış durumda. Ancak bu süreç, özellikle tatil beldelerindeki okullar ve eğitimciler için adeta bir sınav haline geldi.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tatilini yarıda kesmek istemeyen ya da tercih sürecini tatilde geçiren vatandaşlar, soluğu turistik bölgelerdeki ortaokullarda alıyor. Mevcut mevzuata göre veliler, çocuklarının LGS tercihlerini Türkiye’deki herhangi bir ortaokul müdürlüğüne şahsen başvurarak onaylatabiliyor. Bu durum, tatil beldelerindeki okullarda ciddi bir iş yükü artışına ve yığılmalara yol açıyor.
Okullarda Yaşanan Sorunlar
Okullarda yaşanan tek sorun yoğunluk da değil. Henüz LGS tercihlerini sisteme girmemiş olan birçok veli, gittikleri okullardaki yönetici ve rehber öğretmenlerden kendileri adına tercih listesi hazırlamasını talep ediyor. Okul yöneticileri ve rehber öğretmenler ise bu duruma şu haklı gerekçeyle karşı çıkıyor: ‘LGS tercih süreci yerel bilgi gerektiren, öğrencinin durumuna ve bölgedeki okulların yapısına göre şekillenmesi gereken hassas bir süreçtir. Bu nedenle tercihlerin, adayın kendi mezun olduğu okulun rehber öğretmenleri gözetiminde yapılması en sağlıklı yöntemdir.’
Bu yönlendirmeyle karşılaşan ve talepleri reddedilen bazı velilerin, okul yöneticilerine ve öğretmenlere tepki göstermesi ise okullardaki gerilimi tırmandırıyor.
Dijital Onay Sistemine Geçiş Talebi
Eğitim camiası, her yıl tekrarlanan bu bürokratik tıkanıklığın aşılması için pratik bir çözüm öneriyor: e-Devlet entegrasyonu. Tercih onay işlemlerinin veliler tarafından e-Devlet kapısı üzerinden dijital olarak yapılabilmesi durumunda: Okulların iş yükü hafifleyecek, zaman ve mekan sınırı kalkacak, fiziki imza zorunluluğu bitecek.
MEB yasal mevzuatına göre, LGS tercih onay işlemleri için velilerin e-Devlet kapısı üzerinden dijital olarak işlem yapabilmesi, eğitimcilerin ve okul yöneticilerinin iş yükünü hafifletecektir. Ayrıca, tercih onay sürecinin dijital olarak yapılması, öğrencilerin ve velilerin tercih süreçlerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde tamamlayabilmesini sağlayacaktır.