Üniversite eğitimi various nedenlerle tamamlayamayan öğrenciler için yeni bir af düzenlemesi geliyor. Yükseköğretim Kanunu teklifinin görüşmelerine komisyonda başlandı. Bu düzenleme, üniversitelerle ilişiği kesilen ve kayıt haklarını kaybeden öğrencilere geri dönüş yolu açmayı amaçlıyor.
İlişiği Kesilen Öğrenciler
Çeşitli idari, akademik veya kişisel nedenlerle yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilmiş olan eski öğrenciler, eğitim hakkından yeniden yararlanabilecek. Bu kapsamda, öğrencilerin ilişiği kesilmeden önce tamamladıkları kredilerin ve başarı durumlarının korunması sağlanacak.
MEB yasal mevzuatına göre, öğrencilerin ilişiği kesilmesi durumunda, öğrencilerin öğrenim hakları dondurulacak. Öğrenciler, ilişikleri kesildikten sonra 2 yıl içinde yeniden kayıt yaptırmaları halinde, öğrenimlerine kaldıkları yerden devam edebilecek.
Kayıt Hakkını Kullanamayanlar
Üniversiteyi kazanmasına rağmen süresi içinde kayıt yaptıramamış veya farklı nedenlerle öğrenimine hiç başlayamamış olan adayların mağduriyetleri giderilecek. Bu kapsamda, öğrencilerin kayıt hakkı kazanmalarından itibaren 2 yıl içinde kayıt yaptırmaları halinde, öğrenimlerine başlayabilecek.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda, öğrencilerin kayıt haklarını kullanabilmeleri için gerekli koşullar sağlanacak. Öğrencilerin kayıt haklarını kullanabilmeleri için gereken belgelerin tamamlanması ve kayıt işlemlerinin yapılması sağlanacak.
MEB yasal mevzuatına göre, öğrencilerin kayıt hakları kazanmalarından itibaren 2 yıl içinde kayıt yaptırmaları halinde, öğrenimlerine başlayabilecek. Öğrencilerin kayıt haklarını kullanabilmeleri için gerekli koşulların sağlanmasında, üniversiteler ve YÖK tarafından gerekli düzenlemeler yapılacak.