ÖSYM, 26 Temmuz Pazar günü yüz binlerce öğretmen adayının geleceğini belirleyecek MEB-AGS ve ÖABT oturumlarını gerçekleştirecek. Türkiye’nin 81 ili ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da, toplam 103 sınav merkezinde düzenlenecek olan dev maraton nedeniyle Pazar günü özellikle sabah saatlerinde okul çevrelerinde yoğunluk yaşanması bekleniyor.
Sınav Saatleri ve Süreleri Nasıl Olacak?
Pazar günü gerçekleştirilecek maraton iki ayrı oturum halinde tamamlanacak: MEB-AGS ve ÖABT. MEB-AGS oturumu saat 10.15’te başlayacak ve adaylara 80 soru için 110 dakika süre tanınacak. Özel durumu nedeniyle ek süre tanımlanan adaylar ise +30 dakikalık haklarını kullanabilecek.
ÖABT oturumu ise öğleden sonra saat 14.45’te start alacak. Adayların branşlarına göre 50 sorunun yöneltileceği sınavda süre, alana bağlı olarak 70 veya 90 dakika olarak uygulanacak.
Rakamlarla Sınav
Geneli kapsayan AGS oturumuna 391 bin 906 aday başvuru yaparken, alan sınavı olan ÖABT’ye ise 308 bin 413 öğretmen adayı ter dökecek. Adayların binalara sorunsuz alınabilmesi için ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden alınan Sınav Giriş Belgesi ile geçerli T.C. Kimlik Kartı’nı yanında bulundurması şart.
Sınav günü kimliğini kaybeden veya kimlik kartında fotoğraf/T.C. kimlik numarası eksik olan adaylar mağdur edilmeyecek. İl ve ilçe nüfus müdürlükleri 26 Temmuz Pazar günü 07.00 – 14.30 saatleri arasında açık tutulacak. Nüfus müdürlüğüne Sınav Giriş Belgesi ve biyometrik fotoğraf ile giden adaylara fotoğraflı, barkodlu ve karekodlu “Geçici Kimlik Belgesi” verilecek.
Adayların merakla beklediği MEB-AGS ve ÖABT sonuçları 26 Ağustos 2026 tarihinde ilan edilecek. Elde edilen MEB-AGS puanları, bir sonraki sınav sonuçları açıklanana kadar geçerliliğini koruyacak. MEB’in öğretmen atama işlemlerinde kullanılan MEB-AGS puanının hesaplama yöntemi, adayların genel kültür ve genel yetenek sorularını cevaplandırmasıyla belirleniyor.
ÖABT sonuçları ise adayların branşlarına göre aldıkları puanları gösteren bir ölçek üzerinden hesaplanacak. Her iki sınavın sonuçları, öğretmen adaylarının atama işlemlerinde önemli bir rol oynuyor. MEB, her yıl öğretmen atama işlemlerini gerçekleştirmek için ÖSYM ile işbirliği yapıyor.