“AÖF ‘den mezun muyum” sorusunu soranlardansanız mezun olup olmadığınızı “AÖF Öğrenci Otomasyonu” sistemine girerek ya da E-Devlet üzerinden ulaşabileceğiniz Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı “Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama” ekranından öğrenebilirsiniz. AÖF mezuniyet bilginiz öğrenci otomasyon sistemine işlendiyse sistemde aşağıdaki “MEZUNİYET BİLGİ SAYFASI” sizi karşılar.
“AÖF Öğrenci Otomasyonu” sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
E-Devlet “Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama” sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Yukarıdaki bağlantılardan mezuniyetinizi kontrol ettiniz ama sistemlere mezuniyet bilginiz henüz işlenmemişse okumaya devam edin.
Mezuniyet hakkını kazandığınız sınavın sonucu açıklandıktan sonra öğrencilerin sınava, sınav sorularına ve sınav sonuçlarına, ilan edilme tarihinden itibaren 3 (üç) iş günü içinde itiraz etme hakkı vardır. İtiraz süresi dolmadan mezuniyet bilginiz sisteme eklenmez. Sınav sonucunuzun açıklanmasından sonraki 4 ila 10 gün içerisinde AÖF mezuniyet bilgilerini sisteme eklemektedir. Sınav sonucunuz açıklandıktan 4 gün sonra mezuniyet belgesi/bilgileriniz için AÖF otomasyon sistemini kontrol etmeye başlayabilirsiniz.
AÖF ‘deki mezuniyet hakkını kazandığınız sınavın sonucu açıklandıktan sonra öğrencilerin sınava, sınav sorularına ve sınav sonuçlarına, ilan edilme tarihinden itibaren 3 (üç) iş günü içinde itiraz etme hakkı vardır. İtiraz süresi dolmadan mezuniyet belgesi/bilginiz e-Devlet’te görünmez. Anadolu Üniversitesi itiraz süresinin dolmasının ardından AÖF mezuniyet bilgilerini Yükseköğretim Bilgi Sistemine (YÖKSİS) yükler. Mezuniyet bilginiz YÖKSİS’e işlendikten sonra e-Devlet üzerinden de ulaşılabilir duruma gelir. Genellikle sınav sonucunuzun açıklanmasından 4 ila 10 gün sonra mezuniyet belgesini e-Devlet üzerinden görüntüleyebilir veya indirebilirsiniz.
YÖKSİS (Yükseköğretim Bilgi Sistemi), üniversite öğrencileri ile mezunlarının eğitim bilgilerinin bulunduğu sistemin adıdır.
Mezuniyet bilgileriniz AÖF tarafından YÖKSİS’e işlendiyse Mezuniyet Belgesini e-Devlet “Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama” sayfasından görüntüleyebilir veya indirebilirsiniz.
Diplomalar, dönem sonu (final, 3 ders, yaz okulu) sınavı sonuçları İnternetten açıklandıktan sonra 20 gün içinde hazırlanarak mezunlara verilmek üzere bağlı olunan AÖF bürosuna gönderilmektedir. Ancak staj yükümlülüğü bulunan öğrenciler stajlarını tamamladıklarını belgeledikten veya laboratuvar dersi bulunan öğrenciler laboratuvar dersini tamamladıktan sonra diplomalarını alabilir.
Açıköğretim Fakültesi Sağlık Programlarından mezun olan öğrencilerin diplomaları, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğünce tescil işlemi yapıldıktan sonra AÖF bürosuna gönderilmektedir.
Bağlı olduğunuz AÖF bürosuna özel kimlik ve öğrenci kimlik kartlarıyla kendiniz veya yasal vekiliniz aracılığıyla başvurarak imza karşılığında diplomanızı alabilirsiniz. Bunların dışında hiç kimseye diploma verilmez.
Diploma Alımı ile ilgili Önemli Bilgiler:
*Mezunlara diploma haricinde Geçici Mezuniyet Belgesi verilmemektedir.
*Dönem öğretim gideri ve dönem öğrenim ücreti/dönem öğrenci katkı payı borcu olan mezunların diplomaları borçlarını ödemedikçe verilmemektedir.
*Mezunlar diplomasını teslim almadan önce üzerindeki bilgilerin doğruluğunu mutlaka kontrol etmelidir.
*AÖF büroları arasında diploma gönderme işlemi yapılmaz.
*Öğrencilerin mezuniyet tarihinden sonra; nüfus kimlik bilgilerindeki değişiklik nedeniyle, hukuki zorunluluk ve cinsiyet değişiklikleri dışında, diplomalarında geriye dönük düzeltme yapılmaz.
Diploma, illerde bulunan AÖF büroları aracılığıyla imza karşılığında teslim edildiği için mezunun adresine veya istediği resmî kurumlara posta ve kargo ile gönderilmemektedir.
Anadolu Üniversitesi Merkezî Açıköğretim ve Uzaktan Öğretim Sistemine göre eğitim-öğretim yapan 3 fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler; Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesidir.
*Açıköğretim Fakültesi bünyesindeki önlisans ve lisans programlarından mezun olan öğrencilerin diplomalarında Açıköğretim Fakültesi ve programın adı yer almaktadır.
*İktisat Fakültesi bünyesindeki lisans programlarından mezun olan öğrencilerin diplomalarında İktisat Fakültesi ve programın adı yer almaktadır.
*İşletme Fakültesi bünyesindeki lisans programlarından mezun olan öğrencilerin diplomalarında İşletme Fakültesi ve programın adı yer almaktadır.
Diploma numaranız mezuniyet belgesi üzerinde yazmaktadır. YÖKSİS’e işlendiyse Mezuniyet Belgesini “AÖF Öğrenci Otomasyonu” sayfasından ya da E-Devlet “Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama” sayfasından alabilirsiniz.
Diplomalar üzerinde diploma notu veya mezuniyet notu gibi ifadeler yer almamaktadır. Mezun olduğunuzda diplomanız ile birlikte verilen Not Durum Belgesinde (Transkript) genel not ortalamanız yer almaktadır.
Not Durum Belgeniz (Transkript) yoksa size en yakın AÖF bürolarından alabilirsiniz
Ayrıca, Diploma notunuz mezuniyet belgesi üzerinde yazmaktadır. YÖKSİS’e işlendiyse Mezuniyet Belgesini “AÖF Öğrenci Otomasyonu” sayfasından ya da E-Devlet “Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama” sayfasından alabilirsiniz.
31.07.2099 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara ilişkin Yönetmeliğinin 8/d maddesinde, “İstenen belgenin aslının getirilmesi halinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Bu hüküm gereği Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri önlisans ve lisans programları mezunları diplomasının aslı ile birlikte bulunduğu ildeki AÖF Bürosuna giderek diploma fotokopisine “Aslı Gibidir” onayı yaptırabilirler.
Mezun olduktan sonra alınan ilk (orijinal) diploma için ücret ödenmemektedir. Diplomanızı kaybetmeniz ya da kullanılamaz duruma gelmesi durumunda ikinci bir Nüsha düzenlenmesi halinde ücret alınmaktadır.
Diplomanın kaybı veya kullanılamaz duruma gelmesi hâlinde, mezunlara daha önce verilen diplomadaki bilgilerin aynen yer alması koşuluyla yeni bir diploma düzenlenir. Bu diplomanın ön yüzünde İkinci Nüsha (Duplicate Copy) ibaresi yer alır. İkinci Nüsha Diplomanın da kaybı hâlinde diplomanın kaçıncı defa verildiğini gösteren ikinci nüsha diploma düzenlenir.
İkinci Nüsha Diploma isteyenler, Anadolu Üniversitesi Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğünün T.C. Ziraat Bankası Anadolu Üniversitesi Şubesi TR070001001900400036895009 IBAN numaralı hesabına ₺100,00 tutarındaki ücreti ödeyip bankadan aldıkları dekontun aslını dilekçelerine ekleyerek AÖF bürosuna başvurabilir. İkinci Nüsha Diploma, başvurudan itibaren en geç 10 gün içinde düzenlenmektedir. İkinci Nüsha Diplomalar öğrencinin bağlı olduğu AÖF bürosundan bizzat veya yasal vekil aracılığı ile imza karşılığında alınabilir.
Kaybolan diplomanın bulunması veya İkinci Nüsha Diploma isteğinden vazgeçilmesi hâlinde bankaya yatırılan tutar iade edilmez.
Lisans programı öğrencilerinden;
* İlk dört yarıyılından en az 120 AKTS kredilik ders alarak başarılı olan,
* 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince zorunlu dersler olan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I-II, Türk Dili I-II ve Yabancı Dil I-II derslerini alıp başarmış olan,
* FF, YZ ve DZ notu olmayan,
* Genel not ortalaması en az 2,00 olan,
* Diğer yükümlülüklerini yerine getirenler,
programdan kaydını sildirmek koşuluyla ön lisans diploması alabilir.
Öğrencilerin ön lisans diploması almak için sınav sonuçları açıklandığı tarihten itibaren AÖF bürosuna bizzat başvurarak büro tarafından verilen dilekçeyi imzalayıp, öğrenci kimlik/tanıtım kartını teslim etmeleri gerekmektedir. Başvurduktan 10 gün sonra bağlı oldukları AÖF bürosundan bizzat veya yasal vekili aracılığı ile imza karşılığında ön lisans diplomalarını alabilir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Kararı uyarınca lisans programından kaydını sildirerek ön lisans diploması alanların diplomalarında alan belirtilmemektedir.
BAŞVURU
22 Eylül 2023BAŞVURU
22 Eylül 2023BAŞVURU
22 Eylül 2023GENEL
22 Eylül 2023SIK SORULAN SORULAR
22 Eylül 2023GENEL
22 Eylül 2023BİLGİ MAKALELERİ
22 Eylül 2023BİLGİ MAKALELERİ
22 Eylül 2023İLAN
22 Eylül 2023İLAN
22 Eylül 2023